هراز چندگاهی برخی ایـن سوال را میپرسند که گوگل دنس چیست و آیا اکنون هم وجود دارد یا خیر! اگرچه همواره مطالب زیاد و متنوعی در ایـن باره گفته میشود اما واقعیت تنها در این اسـت که گوگل دنس، یک اصطلاح قدیمی و از کار افتاده در زمینه سئو میباشد که در سالهای گذشته، گوگل از آن بـرای اصلاح و بهبود رنک وبسایت ها اسـتفاده میکرد.
این عمل تقریبا ممکن بود در هر زمانی رخ دهد و از اثرات آن، میتوان به جابه جایی های نگران کننده و دلهرهآور رتبهی وبسایت ها و به هم ریختگی ناگهانی رنکینگ هـای معتبر اشاره کرد. گفته میشود گوگل دنس در هر سال، بین 10 الی 36 مرتبه انجام میگرفته اسـت.گوگل در سال 2003، به بروزرسانی عملیات ایندکس گذاری خود پرداخت و اصطلاح گوگل دنس بـرای همیشه به عنوان یکی از خاطرات ترسناک صاحبان وبسایت ماندگار شد!
امروزه گوگل، با اپدیت های هفتگی خود که معمولا در شروع هفته(دوشنبهها)انجام میپذیرد، وبسایت های موجود در فضای اینترنت را بررسی میکند که ایــن بروزرسانی های هفتگی، اغلب شامل ایندکس ها و الگوریتم ها میباشد.
نحوه کار الگوریتم گوگل دنس به ایـن صورت بود که رباتهای مخصوصی، تمام وبسایتهای موجود را یکبار دیگر بررسی میکردند و اطلاعاتی از قبیل تعداد لینکهای داخلی و خارجی و صحت و درستی آنها را بدست میاوردند.
امروزه با توجه به اینکه گوگل همواره و به طور مداوم در حال کرالینگ کردن صفحات مختلف میباشد، تغییراتی که گوگل به وجود میاورد بسیار اندک و نامحسوس اسـت. اما در گذشته و در زمان حیات گوگل دنس، ایـن تغییرات با شیب بسیار زیادی همراه بود و در طول هر ماه، تغییرات محسوسی در رنکینگ وبسایت ها به وجود میامد به طوری که صاحبان وبسایت ها اغلب از تغییر رنک و رتبه سایت خود متعجب میشدند.
جالب است بدانید که تا ژانویه سال 2004 میلادی، گوگل 12 سرور آنلاین داشت که لیست آنها را میتوانید در اینجا مشاهده کنید :
به دلیل برخی دلایل، از ژانویه 2004 به بعد، ایـن سرورها متوقف شده و تنها سه سرور پایین قابل دسترسی بودند :.
در همان دورانی که بالاتر ذکر کردیم، راحت ترین روش برای تشخیص اینکه آیا گوگل دنس فعال است یا خیر این بود که ابتدا به آدرس www.google.com رفته و محتوای مد نظر خود (مانند دامنه سایت) را سرچ میکردیم، سپس مشخصاتی که گوگل تحت عنوان Result ارایه میکرد را در جایی یادداشت میکردیم، سپس همین کار را در آدرس های www2.google.com و www3.google.com نیز تکرار میکردیم؛ اگر نتیجهی مشابهی از نتایجی که گوگل ارایه میداد را در مقایسه با آدرس اول دریافت نمیکردیم، این نتیجه گرفته میشد که گوگل دنس فعال است و گوگل در حال رقصیدن است!
اگرچه برای کاربران عادی این امر هیچگونه اهمیتی نداشت، اما برای فعالان در حوزه سئو به یک نکته و مسئلهی بزرگ تبدیل شده بود. صفحات به طور موقت از کار میافتادند که این امر گاهی تا یک روز نیز به طول میانجامید و صاحبان وبسایت مجبور بودند که گاهی اوقات آن صفحه را مجدد اضافه کنند.
اگرچه امروزه حتی فکرکردن به ایــن موضوع هم باعث اذیت خاطر میشود که به عنوان مثال یکبار دیگر برخی صفحات را طراحی کنیم، اما در گذشته پس از گوگل دنس، معمولا این صفحاتی که درموردشان صحبت کردیم، کمی بهتر میشدند! شاید بتوان گفت که گوگل با ماجرای گوگل دنس، کمی هم قصد سوپرایز کردن مدیران را داشته است!